Aansluiten van de kachel

Naar wie moet ik gaan als ik mijn kachel/houtkachel/tuinhuiskachel/pelletkachel wil plaatsen?

Hier is een aannemer met veel ervaring die u wellicht verder kan helpen:


Nisim: 0629535915

OF

Metselbedrijf Martin de Lang:

0642244402

www.metselbedrijfmdelang.nl

Paul

06-13535919

Sander Barendsen

06-17780446


De Houtkachels die wij verkopen hebben BIJNA altijd een bovenaansluiting. Het gat in de schoorsteen zit vaak wat lager dan de bovenaansluiting van de houtkachel. Om de houtkachel aan te sluiten op een bestaande stenen schoorsteen is daarvoor een extra aanpassing nodig. 

Je kunt dan bovenop de kachel een stuk buis met een haakse bocht zetten, op de hoogte van deze bocht kun je dan een nieuw gat in de schoorsteen boren. In dit gat zul je dan een nisbus moeten zetten waar je de pijp in kunt schuiven. Deze nisbus kun je aansmeren met gewone specie of, als je gat niet te groot geboord hebt, rondom afkitten met vuurvaste kit. Dit hoeft niet echt netjes te gebeuren omdat je een rozet om de pijp zet die alles afdekt. Door de rozet ziet het er keurig uit.

Het oude gat onder in de schoorsteen moet worden dichtgemaakt. Als je de buis en een bocht op de kachel zet dan komt de bocht vaak net tegen de muur aan. Omdat hij natuurlijk een stukje in de muur moet vallen zaag je eerst een stukje van de geribbelde kant van de buis af. Hierdoor komt de bocht iets lager, maar dan heb je vaak aan één meter buis voldoende. Als je de buis hogerop in de schoorsteen wil laten vallen dan heb je toch nog een extra meterstuk nodig, dus dan maakt het niet uit. Het voordeel van een hoge aansluiting is dat de buis als radiator werkt. De warme lucht verwarmd de pijp en deze geeft extra stralingswarmte af. Het zal dus voor extra warmte en rendement zorgen.

Op deze video's zie je een kachel die op deze wijze is aangesloten.

 

U kunt ook zelf een houtkachel plaatsen en installeren. Ik was voorheen aannemer en kan u adviseren over wat en hoe u het beste een houtkachel kunt installeren. Onderaan een schets voor het installeren van een houtkachel in een simpele blokhut/tuinhuis. Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons nemen of langskomen voor vrijblijvend advies.